Τι είναι το νεφρό και πως λειτουργεί;

Τι είναι το νεφρό και πως λειτουργεί; {noPicture}

Γιατί οι νεφροί είναι τoσο σημαντικοί;
Οι νεφροί μας είναι ενα ζευγάρι οργάνων, στο μέγεθος μίας γροθιάς, που βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο  του θωρακικού κλωβού, οπισθοπεριτοναϊκά, δηλαδή στο πίσω μέρος της κοιλιακής  χώρας. 

Κάθε νεφρός περιέχει περίπου ενα εκατομμύριο μικροσκοπικά φίλτρα, που τα ονομάζουμε νεφρώνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνώριζουν ότι μία ζωτικής σημασίας λειτουργία  που έχουν, ειναι να φιλτράρουν το αίμα του σωματός μας όλο το 24ωρο, απομακρύνοντας τα άχρηστα προιόντα, καθώς και την περίσσεια των υγρών του σωματός μας, μέσω των ούρων .

Συγκεκριμένα διηθούν περίπου 200 λίτρα υγρών την ημέρα, που ειναι απαραίτητα για την διατήρηση της ζωής. Τα 198 λίτρα επαναρροφώνται, ανακτώνται δηλαδή, ενώ περίπου 2 λίτρα αποβάλλονται με τη μορφή των ούρων.

Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι πρόκειται για ισχυρά χημικά εργοστάσια τα οποία επιτελούν εργασίες όπως να απελευθερώνουν ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, να αποβάλλουν φάρμακα, να συμβάλλουν στην υγεία των οστών μας  και να ελέγχουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

 

Πίσω